Washington, Çin’i ABD altyapısına yönelik siber sabotajları hakkında uyarıda bulundu.
ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı Başkanı Jane Easterly, yapmış olduğu açıklamada Çin’li bilgisayar korsanlarının iki taraf arasında bir çatışma çıkması halinde boru hatları ve demiryolları gibi kritik ABD altyapısını hemen hemen hepsini devre dışı duruma getireceğini belirtti.
Easterly, başkent Washington DC’deki Aspen Enstitüsü’nde yapmış olduğu Pekin’in ABD altyapısını sabote etme kabiliyetini arttırmak adına büyük oranda yatırımlar gerçekleştirdiğini dile getirdi.
Yetkili aynı zamanda ABD’nin Pekin’li bilgisayar korsanlarına yönelik savunmalarını güçlendirmeleri ve fiziksel dünyada hasara sebep olma ihtimalini göz önünde bulundurarak hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.
Easterly, ‘’Çin’deki devlet aygıtlarından gelen tehdidin doğası, yeteneklerinin ölçeği ve bu konuda harcadıkları kaynaklar ve çabalar göz önüne alındığında, huzursuzluğu önlememiz çok zor olacak.’’ ifadelerini ekledi.
Çin’in Washington DC Büyükelçiliği ise açıklama konusunda yorum yapmaktan geri durdu.
Yetkilinin yorumları, ABD istihbarat kuruluşlarının bu senenin başlarında yayınlamış olduğu ve yıllık tehdit değerlendirmesinde söz konusu olan aygıtları tehdit olarak görmesi durumunda Pekin’in ABD’deki kritik altyapıya ve askeri hedeflere karşı agresif siber operasyonlar yürütmeyi kesinlikle düşüneceğini ifade eden bir uyarı ile beraber gelmiş olacak. ABD ile büyük bir savaş kapıda gibi görünüyor.
Üst düzey bir ABD’li yetkili, iki taraf içerisinde bir çatışma olması durumunda Çinli bilgisayar korsanlarının ABD’deki kritik altyapıyı bozmak adına çalışmalarını sürdürme konusunda geri adım atmayacağını belirtti.