8 ve 12 yaş aralığındaki 3000 çocuğa hayallerindeki mesleği soran araştırma, ilginç sonuçları da beraberinde getirmiş. Çocuklar bilimi ilerletmek değil, Youtube videosu çekmek istiyor.
Yapılan araştırmaya göre, Amerikalı ve İngiliz her 10 çocuktan 3’ü Youtuber’lık dışında başka bir mesleğin hayalini kurmuyor. Elbette bu duruma yol açan en büyük etkenlerden biri, çocukların kendilerine yeni rol modeller bulması ve sistemin bu rol modelleri besleyecek şekilde kurulması.
Araştırmada sadece Çin’deki çocukların astronot (daha doğrusu onlara göre “taykonot”) olmak için kesin bir tercihleri bulunduğunu gösteriyor. Çin’deki çocuklar uzaya gitme konusunda diğer çocuklara göre çok daha meraklı ve insanlığın uzaya yerleşmesi konusunda yüksek beklentilere sahipler.
İngiltere’deki çocukların %62’si gelecekte insanların başka bir gezegende yaşayabileceğini düşünürken, %63’ü başka bir gezegene gitmek isteyebileceğini söyülyor.
Amerika’da ise sırasıyla bu oran %66 ve %68.
Neden böyle bir tablo ortaya çıkıyor?
Batı dünyasındaki çocukların uzaya ilgisinin bu kadar az olmasının temel nedeni belli olmamakla birlikte, 1957 ve 1975 arasında gerçekleşen ABD ve SSCB arasındaki Uzay Yarışı’nın getirdiği uzay merakının çok geride kaldığını görüyoruz.
Hızla büyüyen Çin’deki oranın bu kadar yüksek olma sebebinin ise eğitim sisteminin uzay ve bilim konusunda büyük bir ilgi uyandırıcı unsur olmasına bağlanıyor.