NSO, Pegasus casus yazılımının en az 5 Avrupa ülkesi tarafından kullanıldığını onayladı.

İsrailli şirket NSO Group, geçtiğimiz haftalarda AB milletvekillerine Pegasus’u kullanan en az beş ülke olduğunu itiraf etti. ‘Hatalar’ yaptığını kabul eden şirket, hükümetin casus yazılım kullanımını düzenlemek için uluslararası bir standarda duyulan ihtiyacı da vurguladı.

Avrupa Parlamentosu Mart 2022’de yaptığı açıklamada, ‘’Komite, gözetimi düzenleyen mevcut ulusal yasaları ve Pegasus casus yazılımının siyasi amaçlarla örneğin gazeteciler, politikacılar ve avukatlar aleyhine kullanıp kullanılmadığını araştıracak.’’ ifadelerini kullanmıştı.

Şubat ayının başlarında ise Avrupa Veri Koruma Denetçisi (EDPS), teknolojinin ‘benzeri görülmemiş düzeyde müdahaleciliğinin’ kullanıcıların gizlilik haklarını tehlikeye atabileceğini belirterek, bölgede ticari casus yazılımlarının geliştirilmesi ve kullanılmasının yasaklanması hususunda çağrıda bulunmuştu.

NSO Group, uzun süredir yazılımı yalnızca devlet müşterilerine terörizm, uyuşturucu kaçakçılığı ve ciddi suçlarla mücadele etmek için kullandığını iddia etse de yazılımın siyasi muhalifleri takip etmek için yaygın bir şekilde kötüye kullanıldığı görülüyor.

Avrupa Konseyi yaptığı bir açıklamada, ‘’Pegasus’un kullanımı telekomünikasyon şirketleriyle işbirliği gerektirmez ve şifreleme, SSL, tescilli protokoller ve dünya çapında karmaşık iletişimin getirdiği her türlü engeli kolayca aşabilir.’’ dedi.