Geçtiğimiz Cuma günü, Youthall tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen ”Cyber Security Career Summit” etkinliği dijital olarak gerçekleştirildi. Türkiye genelinde siber güvenlik alanında yapılan ‘ilk kariyer etkinliği’ olma özelliği taşıyan zirvede, sektörün tanınan isimleri tarafından farklı konular ele alındı.

Bu zirve ile birlikte artan siber güvenlik ihtiyaçları doğrultusunda sektörde çalışmak isteyen gençlere kariyer tavsiyeleri veren temsilciler, önemli ipuçlarını gençlerle paylaştı.

Opet Sistem, Altyapı, Ağ ve Güvenlik Teknolojileri Yöneticisi Hakan Dinç, siber güvenliğin ne olduğunu açıkladı ve günümüzde yaygın olarak bilinen siber saldırı türlerini sıraladı. Aynı zamanda Dinç, siber güvenlik türlerinden de bahsetti. Dinç, yaptığı araştırmalar sonucunda ilk virüsün Creeper adı ile bilindiğini ve 1971 yılında görüldüğünü ifade etti.

Netsmart’tan Siber Güvenlik Çözümleri Takım Lideri Eda Demir, Siber Güvenlik Çözümleri Mühendisi Sergen Yanmış, İnsan Kaynakları Yöneticisi Tuğba Aydın Büyükavcu, Pazarlama ve İletişim Uzmanı Gülsu Eskiyenentürk, siber güvenlik sektörünün yöntemleri ve süreçleri hakkında bilgiler verdiler. Gülsü Eskiyenentürk, son yıllarda yapılan araştırmalara göre fidye yazılım saldırılarının yüzde 453 oranında artarken, kötü amaçlı yazılım saldırılarının da yüzde 358 oranında arttığını vurguladı. Eskiyenentürk, 2021 yılında her 11 saniyede bir saldırı gerçekleştiğini fakat yapılan araştırmalara göre, 2031 yılında her 2 saniyede bir saldırı olacağının öngörüldüğünü belirtti. Eda Demir, teknolojinin ilerlemeye devam ettiğini ve 5 yıl sonra bu alanla alakalı konuşulacak çok konu olacağının altını çizdi.

Logo Yazılım’dan Berqnet Siber Güvenlik Genel Müdürü Hakan Hintoğlu, fidye yazılım saldırılarında fidye ödense bile verilerin internetten satıldığını vurguladı. Bu noktada güven paradigmasının da değiştiğini söyleyen Hintoğlu, son zamanlarda siber mafya kavramının da yaygınlaştığını ileri sürdü.

Tüpraş’tan Siber Atak İzleme ve Savunma Uzmanı Ahmet Han, siber güvenlik alanında gelişmek isteyen gençlerin meraklı olması gerektiğini ve iyi derecede İngilizce bilmelerinin önemli olduğunu söyledi. Han, farklı bölümlerde olmanın da bir engel teşkil etmediğini dile getirdi.

Yapı Kredi Teknoloji’den Veri ve Uç Nokta Güvenliği Müdürü Serkan Kırkkulaç, siber güvenliğin 101’ini anlattı. Kırkkulaç, siber güvenlikte gizlilik, bütünlük ve erişebilirlik konularının önemini aktardı.

Intertech Siber Vaka Yönetimi Ekip Lideri Hüseyin Melih Soykan, siber saldırganların kurumların iletişim için kapatmadığı e-posta’yı açık kapı olarak görüdüğünü vurguladı.

ADEO’dan İnsan Kaynakları Direktörü Zeynep Terim ve Siber Güvenlik Çözümleri Müdürü Cihan Çelik, siber güvenliğin çok geniş bir alan olduğunu ve gün geçtikçe geliştiğini dile getirdiler.

Garanti BBVA Teknoloji’dan Tehdit Yönetimi Müdürü Burak Altun ve Güvenlik Çözümleri Müdürü Canberk Doğan, yüzde 100 güvenlik diye bir durum olmadığına dikkat çektiler.

Gerçekleştirilen etkinlik boyunca gençlerin sorularını yanıtlayan sektör temsilcileri, siber güvenlik alanı hakkında bilgi vermenin yanı sıra siber güvenlik sektöründe kariyer yapmayı isteyenlere önemli ipuçları verdiler.