Yapay zekâ ile oluşturulan veya üzerinde değişiklik yapılan görsellerin, sigorta dolandırıcılığında sahte delil olarak kullanılmasının yeni bir risk oluşturduğu belirtiliyor. Kaza fotoğrafları, faturalar ve hasar görselleri gibi belgelerin yapay zekâ ile hazırlanabilmesi, sahte hasar taleplerinin daha kolay oluşturulmasına zemin hazırlıyor.
Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) ile SAS tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, dolandırıcılıkla mücadele alanında çalışan profesyonellerin yalnızca yüzde 7’si kurumlarının yapay zekâ destekli dolandırıcılığı tespit etme konusunda orta seviyenin üzerinde hazırlıklı olduğunu düşünüyor. Sigorta sektöründen araştırmaya katılan temsilciler ise bu konuda orta seviyenin üzerinde güven bildirmedi. SAS ayrıca, üretken yapay zekânın kısa sürede ikna edici trafik kazası sahneleri oluşturabildiğine yönelik örnekler paylaştı.
SAS, bu tür dolandırıcılık girişimlerinin tespitine yönelik olarak bilgisayarlı görü, optik karakter tanıma (OCR) ve büyük dil modeli tabanlı analiz yöntemlerini bir araya getiren yapay zekâ destekli bir inceleme süreci geliştirdiğini açıkladı. Şirket, sistemin sentetik veya manipüle edilmiş görselleri hasar değerlendirme sürecinde tespit etmeyi amaçladığını ve benzer uygulamaların bankacılık ile kamu gibi farklı sektörlerde de kullanılabileceğini belirtti.


