Ana SayfaGenelTürkiye'yi de hedef alan iki zararlı yazılıma küresel operasyon

Türkiye’yi de hedef alan iki zararlı yazılıma küresel operasyon

ESET, Amadey botneti ile Stealc adlı bilgi hırsızı zararlı yazılımın faaliyetlerini hedef alan uluslararası “Operation Endgame” operasyonuna teknik analiz ve tehdit istihbaratı desteği sağladı. Microsoft Dijital Suçlar Birimi (DCU) koordinasyonunda yürütülen operasyona Europol, çeşitli Avrupa kolluk kuvvetleri ve siber güvenlik şirketleri de katıldı. Operasyon kapsamında iki zararlı yazılımın kullandığı bilinen altyapılar hedef alındı.

ESET verilerine göre Amadey zararlı yazılımı küresel ölçekte yayılım gösterirken en yüksek tespit oranları Hindistan, Türkiye, Mısır, Meksika ve İspanya’da görüldü. Stealc ise en fazla ABD, Polonya ve İtalya’da tespit edildi. Şirket, operasyon kapsamında komuta ve kontrol (C&C) sunucuları, şifreleme anahtarları, kampanya bilgileri ve teknik göstergeler gibi verileri ilgili kurumlarla paylaştığını açıkladı.

Amadey, ele geçirilen sistemlere ek zararlı yazılımlar yüklemek ve veri toplamak amacıyla kullanılan modüler bir zararlı yazılım olarak tanımlanırken, Stealc ise kimlik bilgileri, çerezler ve kripto para cüzdanı verilerini hedef alan bir bilgi hırsızı olarak öne çıkıyor. ESET, her iki zararlı yazılımın faaliyetlerini ve operasyon sonrasında altyapıyı yeniden oluşturma girişimlerini izlemeye devam edeceğini belirtti.

İLGİLİ MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


EN POPÜLER

SON YORUMLAR