24.5 C
İstanbul
13 Eylül 2025, Cumartesi
Ana SayfaKişisel VerilerYapay zeka teknolojileri veriyle beslenen, veriye aç sistemler

Yapay zeka teknolojileri veriyle beslenen, veriye aç sistemler

6’ncı e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi’nde konuşan İTÜ Bilişim Enstitüsü Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Behçet Uğur Töreyin, yapay zeka sistemleri için mümkün olan tüm verilere erişmenin etik bir yaklaşım olup olmadığını, yoksa kişisel verileri koruma gibi endişeleri göz önünde bulundurarak veri minimizasyonu ilkesinin daha doğru olup olmadığını anlattı.

Behçet Uğur Töreyin, yapay zeka sistemlerinin günümüzde daha çok veriye aç teknikleri bünyesinde barındırdığını vurguladı. Töreyin, derin öğrenme yaklaşımlarının özellikle veriye aç olduğunu belirtti. Mahrem namahrem demeden her türlü veriyi kullanılmak istendiğini söyleyen Töreyin, veri minimizasyonunun göz önünde bulundurarak, kişisel verilere saygıyı göz önünde bulundurarak aslında bu tekniklerin edineceği veriyi bu yönden ele almasının belki de ilgili kuruluşlar tarafından regüle edilmesinin son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Behçet Uğur Töreyin konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ‘’Çünkü bu veriden beslenen modeller ve sistemler. Model tamamen kendisine sunulan veri ne ise o verideki her türlü ön yargıyı her türlü yönelimi aslında barındırıyor.’’

VİDEO: 109
BAŞLIK: Yapay Zeka Teknolojileri Veriyle Beslenen, Veriye Aç Sistemler
KONUŞMACI: Prof. Dr. Behçet Uğur Töreyin – İTÜ Bilişim Enstitüsü Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü
RÖPORTAJ: Fatma Nur Argun

İLGİLİ MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


EN POPÜLER

SON YORUMLAR