Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi bünyesinde düzenlenen, Maramiro’nun da sponsoru olduğu Siber Güvenlik Haftası için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açılış konuşmasında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’de siber güvenliğin tüm paydaşlarını siber alanda tam bağımsız Türkiye hedefinde buluşturan bu etkinliğin öneminden bahsetti. Fuat Oktay; hayatımızın her anında dijital ayak izleri bıraktığımızı, bunun korkutucu yanlarının olduğunu ancak bu etkinliğe katılanların siber güvenlik anlamında bizleri koruduğu için onlara minnettar olduğunu söyledi.

Oktay, salgınla birlikte hayatın her geçen gün biraz daha dijital alana taşındığını vurguladı. Bu anlamda siber tehditlere karşı yerli ve milli kalkınmamızı geliştirmek ve siber vatanda tam egemen olabilmek için kaybedecek zamanımızın olmadığı ifade etti. Bu gerçeğin bilinciyle hareket eden Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne, Savunma Sanayii Başkanlığı’na, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na teşekkür etti.

Dijitalleşmeyle yaşanan küresel ilerlemelerin devamının geleceğini söyleyen Fuat Oktay, dünya genelinde her saniyede bir siber güvenlik saldırısı gerçekleştiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, her geçen gün sayısı artan siber ihlallerle birlikte dünya genelinde siber güvenlik anlamında yapılan harcamaların önümüzdeki yıl artacağının altını çizdi. Bunun nedeninin ise fiziksel verilerin dijital ortama aktarılması, etkileşimlerin dijitalleşmesi ve nesnelerin dijitalleşmesi olduğunu söyleyen Oktay, teknolojiye ve veriyi dijital ortamda korumayı başaranların ona hükmedebildiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay etkinliğin devamında ise şu şekilde konuştu: ‘’Bu durum güvenlik anlayışını da değiştirdi. Artık fiziki güvenliğin siber güvenlikte yerli yazılımla, yapay zekayla ve dijital sanayii ile takip edilmesi zorunlu hale gelmiştir. Siber vatan sınırlarımızı korumak, topraklarımızın her bir karışını korumak kadar önemlidir. Siber teknolojilerde öncü konuma geçmekse, milli teknoloji hamlemizin en önemli parçalarından biridir. Bu doğrultuda özellikle son 5 yıl içerisinde kritik altyapılarımızın korunmasının yanında, siber kapasite inşasına ve tehditleri en hızlı biçimde tespit edip engellememizi sağlayan teknolojik tedbirlere özellikle eğilmiş durumdayız. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde faaliyetini, sürdüren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından 110 bin’den fazla zararlı bağlantı tespit edilerek kontrolleri yapılmış ve altyapı seviyesinde erişimi engellenmiştir. Ayrıca USOM tarafından 28 bin’den fazla siber güvenlik bildirimi yetkili kuruluşlara ulaştırılmıştır. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından hazırlanan global siber güvenlik endeksinde 200 ülke içinde 11’inci sıraya yükselmiş durumdayız.’’

Fuat Oktay, 11’inci sırada olmanın iyi olduğunu ancak bizim ülkemiz için yeterli olmayacağı şeklinde konuştu. Daha ileri, yüksek sıralara erişmemiz gerektiğinin önemini vurguladı. Yerli ve milli projelerle siber tehditlerin en az maliyetle, en kısa sürede tespit edilmesini sağladıklarını söyledi. AVCI uygulaması ile zararlı yazılım bulaşmış sistemleri ve komuta kontrol merkezlerini tespit ettiklerini ifade etti.

Oktay, yerli ve milli altyapılar sayesinde 700’den farklı zafiyeti ülke genelinde kontrol edildiğini ve günlük yaklaşık 4 milyon saatte web sitesi kontrolü yaptıklarını belirtti. Siber uzayda operasyon kabiliyetimizin her geçen gün geliştiğini ifade eden Oktay, siber güvenlik anlamında yapılan tüm çalışmaları desteklediklerini belirterek sözlerini noktaladı.