Dört Kuzey Avrupa ülkesi televizyonunun ortak yapımı bir belgeselde, Nord Stream boru hatlarındaki patlamaların gerçekleştiği yerin yakınlarında, su altı operasyonları yapabilen Rus gemilerinin yer aldığı öne sürüldü.
Geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleşen su altı patlamaları, Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz taşıyan iki Nord Stream boru hattını kullanılamaz duruma getirmişti.
Patlamaların kaynağı henüz bilinmiyor
Patlama bölgesine yakın ülkelerde resmi soruşturmalar sürse de patlamaların kaynağı henüz bilinmiyor.
Şuana kadar patlamaların bir tür kaza yerine sabotaj sonucunda gerçekleştiğine yönelik çeşitli söylentiler bulunuyor.
Danimarka DR, Norveç NRK, İsveç SVT ve Finlandiya Yle televizyonlarının ortak yapımı belgesel de, patlamaların gerçekleştiği dönemde Rus gemi hareketlerine yönelik bir ipucunun bulunduğunu öne sürdü.
Şüpheli gemi hareketleri
Danimarka, Norveç, İsveç ve Finlandiya tarafından yürütülen soruşturma, geçen sene Haziran ve Eylül ayları içerisinde meydana gelen ve son derece beklenmedik olarak tanımlanan gemi hareketlerine ve eylemlerine yoğunlaşmaya devam ediyor.
Söz konusu gemi hareketleri, Rus donanmasına ait araştırma gemisi Sibiryakov, römörkör SB-123 ve medya kuruluşlarının ismini tanımlayamadığı Rus donanma filosundan bir üçüncü gemiyi barındırıyor.
‘Hayalet gemi’ iddiası
İddiaya konu olan gemilerin vericileri kapalı olan, yani ‘hayalet gemi’ olarak isimlendirilen gemiler olduğu söyleniyor.
Yayıncılar, bu gemilerin Rus deniz üslerine göndermiş oldukları fakat kesilen radyo iletişimlerinin kullanılarak hareketlerini takip ettiklerini ifade ediyorlar.
Bu gemilerin hareketleri, eski bir İngiliz deniz istihbarat subayı tarafından takibi yapıldı. İngiliz subayı, araştırmasını yapmak için açık kaynak bilgilerini ve radyo iletişimlerini kullandığını söylüyor.
Patlamaların ardında Rusya’nın olması mümkün mü?
Nordik yayıncılar, gemilerin ne yaptıkların ya da patlamanın ardında Rusya’nın bulunup bulunmadığına yönelik net bir kanıt olduğunu gündeme getirmemiş olsa da podcast yayını, bu aktivitelerin alışılmamış doğası ile alakalı çeşitli iddiaları öne sürüyor.
Patlamanın hemen sonrasında, Batı’daki bazı ülkeler sorumlunun Rusya olduğunu söylese de Moskova, Birleşik Krallık da dahil olmak üzere Batılı ülkeleri suçlayarak patlamalarla herhangi bir ilişkisinin bulunmadığını belirtti.