Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destekleri ile Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından düzenlenen 3’üncü Sektör Zirvesi’nin açılışı Antalya’da 11 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirildi.
Zirvenin açılış konuşmasında yer alan Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, yeni teknolojilerle birlikte değişen siber tehditlerin doğasını anlattı. Koç, siber saldırıların seyrine bakıldığında geçmişte oldukça sade yöntemlerin kullanılmasına dikkat çekti. Siber saldırganların ilk günlerde bu işi çoğunlukla kendini ispatlamak ya da propaganda için yaptığını söyleyen Koç, saldırı girişimlerinin ise belirli yetkinlikteki kişiler tarafından kısıtlı kaynaklarla gerçekleştiğini söyledi.
Dr. Ali Taha Koç; günümüzde gerçekleşen siber saldırıların ise devletler düzeyinde, otomatize edilmiş, sık, karmaşık, yıkıcı ve hedef odaklı olduğunun altını çizdi. Saldırganların motivasyonlarının çıkar sağlamaya ve zarar vermeye doğru evrildiğini belirtti. Gelecekte ise ‘nerede o eski siber saldırılar’ dedirtecek bir ortamın oluştuğunu vurguladı.
Dr. Ali Taha Koç; siber uzayın büyük veri, yapay zeka, nesnelerin interneti, bulut ortamlar, blok zincir, dijital ikiz, otonom araçlar ve kuantum gibi yenilikçi teknolojilerle genişlediğini aktardı.
Koç; yapay zekanın hacker olmaya karar vermesi durumunda beyaz şapkayı mı yoksa siyah şapkayı mı seçmesinin algoritmasına bağlı olduğunu söylerken, öğrenme ve kendini geliştirme yeteneği sayesinde mevcut saldırı yöntemlerini daha akıllı ve kusursuz hale getirebileceğini ifade etti. Sistemlerde yeni zafiyetlerin aranmasının teknik uzmanlık, yaratıcılık, zaman ve şans gerektirdiğini belirtti. Koç, yapay zeka hack’lenmeye başladığında hack’lenme hızını, ölçeğini ve kapsamını tamamen değiştirdiğini söyledi. Bu bakımdan insanların yaşadığı yavaşlığı yapay zekanın yaşamayacağının da altını çizdi. Yapay zekanın hack’lenme konusunda ise ne tür yıkıcı etkiler oluşturacağının ise şu an için büyük bir soru işareti olduğunu aktardı.
Dr. Ali Taha Koç; “Geleceğin teknolojileri hepimiz için büyük kolaylıklar getirecek harika araçlar olmakla birlikte, bir suç örgütünün elinde oldukça tehlikeli bir boyut kazanabilir. 2021’de yapılan bir çalışmada, katılımcıların yüzde 68’i kimliğe bürünme ve hedefli kimlik avı saldırıları için yüzde 57’si ise fidye yazılımlarında yapay zekâ kullanılabileceğini belirtmiş. Siber saldırılara karşı geliştirdiğimiz birçok farklı sistemimiz var ama bunlar hacker’ların insan olduğu zamanlarda geliştirildi ve insan hacker’ların davranış modeline göre dizayn edildi. Yeni nesil güvenlik tehditleriyle baş edebilmek için bu sistemleri yeni nesil teknolojilerin potansiyeliyle donatmamız gerekiyor. Yapay zekâ sistemleri, otomatik tehdit algılama, anormal davranışları belirleme, saldırıları modelleme, saldırı davranışını öğrenme, yeni saldırı oluşturma gibi pek çok alanda kullanılmaya başlamış durumda. Bunun yanında saldırılara otomatik karşı koyma, zafiyetleri belirleme ve önleme gibi alanlarda yapay zekânın katkısını daha sık göreceğiz. Yapılan bir başka araştırmada, yapay zekâ olmadan siber saldırılara yanıt veremeyeceğine inanan kuruluşların oranı ABD’de yüzde 83, İsveç’te yüzde 54, genel ortalamada ise yüzde 69 olarak ölçülmüş.” şeklinde konuştu.